To καλοκαίρι έφτασε και όλοι έχουμε ξεκινήσει τα δροσερά μπάνια στη θάλασσα και στις
πισίνες! Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε σχετικά με τον τακτικό καθαρισμό και την απολύμανση των φακών επαφής μας; Η ανεμελιά της καλοκαιρινής περιόδου δε θα πρέπει να μας παρασύρει - αντιθέτως, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για αυτό το διάστημα.
Δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το κάμπινγκ, η περιστασιακή χρήση των φακών επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου κ.α. καταλήγουν σε κακές συνθήκες υγιεινής και αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο των βακτηριακών λοιμώξεων των ματιών. Αν μία τέτοια μόλυνση δεν προληφθεί ή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια όρασης.
Είναι γνωστό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η πιο επικίνδυνη για τα μάτια αφού μέρος της απορροφάται από τον κερατοειδή χιτώνα και τον κρυσταλλοειδή φακό, θεωρείται δε υπεύθυνη για φλεγμονές όπως η κερατοεπιπεφυκίτιδα.
Η επίδραση και το μέγεθος των προβλημάτων που προκαλεί εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως την ώρα της ημέρας που εκτιθέμεθα, την εποχή, το υψόμετρο και την επιφάνεια στην οποία κινούμαστε, (άμμος, νερό, χιόνι).
Η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει υψηλό δείκτη επικινδυνότητας στις υπεριώδεις από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, στο οποίο διάστημα η προστασία είναι απαραίτητη.
Το 70% των επικίνδυνων υπεριωδών ακτίνων φθάνουν στη γή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, δηλαδή στο μέσο της ημέρας, αφού τότε λόγω του ύψους του ήλιου έχουν να διασχίσουν την μικρότερη διαδρομή.
Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι εκτός από το άμεσο ηλιακό φως, στα μάτια μας φθάνει και διάχυτο ηλιακό φως το οποίο αντανακλάται και διαχέεται από διάφορες επιφάνειες. Το νερό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αντανακλαστικό μέσο με τρίτο την άμμο και πρώτο το χιόνι.Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε προστασία και από το διάχυτο φως.
Είναι επίσης δεδομένο ότι τα περισσότερα άτομα που φορούν γυαλιά, είτε χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση φακούς επαφής είτε όχι, αγοράζουν φακούς επαφής για το καλοκαίρι. Ποιος θα μπορούσε να τους κατηγορήσει γι' αυτό όταν μπορούν να κολυμπούν, να παίζουν στην άμμο και να φορούν τα πιο trendy γυαλιά ηλίου βλέποντας πού πατούν, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλούν δύο ζευγάρια γυαλιά (ηλίου και διορθωτικά ηλίου);
Οι φακοί επαφής είναι οπωσδήποτε μια χρηστική λύση για το καλοκαίρι αλλά δυνητικά και πηγή σοβαρών προβλημάτων αν δεν δοθεί η απαιτούμενη προσοχή ιδιαίτερα αυτή την εποχή.
Κατ' αρχήν στη χώρα μας έχουμε πλέον πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι μαλακοί φακοί επαφής περιέχουν νερό σε μικρό (38%) ή μεγάλο ποσοστό (70%), του οποίου ήδη ένα μέρος εξατμίζεται από τη θερμοκρασία του ματιού και ένα μέρος από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι λογικό ότι η εξάτμιση είναι μεγαλύτερη και επομένως οι φακοί επαφής αφυδατώνονται περισσότερο. Ένας αφυδατωμένος φακός όμως δεν είναι πια ο ίδιος. Οι παράμετροί του έχουν ελαφρώς αλλάξει, κολλάει στο μάτι με αποτέλεσμα να μην αφήνει να κυκλοφορούν πολύ τα δάκρυα και ως εκ τούτου ενοχλεί. Τα μάτια τσούζουν, κοκκινίζουν και οι φακοί από πανάκεια μετατρέπονται σε πηγή ενόχλησης.
Όσον αφορά την ακτινοβολία, ένα κρύσταλλο ακόμα και λευκό απορροφά έστω και ένα πολύ μικρό μέρος της. Ο φακός επαφής όχι. Η ανάγκη για προστασία είναι ακόμη μεγαλύτερη.Ευτυχώς κυκλοφορούν πλέον φακοί επαφής που μπορούν να λύσουν πολλά από αυτά τα προβλήματα.
Οι φακοί επαφής με προστασία UV, (UV-Blocking), προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από αυτούς που το υλικό τους δεν έχει αυτήν την επεξεργασία.
Οι φακοί συχνής αντικατάστασης είναι μία πολύ καλή λύση για το πρόβλημα της αφυδάτωσης, εφόσον ο φακός αντικαθίσταται πολύ συχνά με έναν καινούργιο ο οποίος έχει το σωστό ποσοστό υγρασίας.
Ακόμα και στους συμβατικούς φακούς επαφής, υπάρχουν πλέον υλικά τα οποία διατηρούν το ποσοστό υγρασίας τους περισσότερες ώρες, έτσι ώστε η χρήση τους να προσφέρει ασφάλεια και άνεση.
Εκτός όμως από την βλαβερή επίδραση της ακτινοβολίας, τα περισσότερα προβλήματα σε σχέση με τους φακούς επαφής το καλοκαίρι έχουν σχέση με μολύνσεις και φλεγμονές.
Είναι βέβαια δύσκολο να φαντασθεί κανείς σαν πραγματική απειλή μία βακτηριδιακή μόλυνση από το θαλασσινό νερό το οποίο περιέχει 3,5% αλάτι. Όμως σε μελέτες που έγιναν αναφέρεται ότι το 30% των περιπτώσεων μικροβιακής κερατίτιδας και πρωτοζωικών λοιμώξεων (ακανθαμοιβάδα) παρουσιάσθηκαν σε άτομα που κολυμπούσαν με τους φακούς τους.
Αυτά τα περιστατικά συνέβησαν διότι οι χρήστες δεν αποστείρωναν σωστά τους φακούς τους μετά το κολύμπι ή ενώ χρησιμοποιούσαν φακούς μίας ημέρας δεν τους πετούσαν και τους χρησιμοποιούσαν 3 και 4 ημέρες αποθηκεύοντάς τους σε απλό φυσιολογικό ορό με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την όραση τους.
Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος για τους χρήστες που κολυμπούν με τους φακούς τους, προέρχεται από το νερό της πισίνας, ιδιαίτερα αν αυτό συνδυάζεται με κακή απολύμανση και συντήρηση σε παλιές και βρόμικες θήκες.
Στόχος μας θα πρέπει να είναι η προφύλαξη της υγείας των ματιών μας, ακολουθώντας απλούς, αλλά βασικούς κανόνες υγιεινής.
Συντήρηση φακών επαφής
Η ασφάλεια ενισχύεται σημαντικά με το τρίψιμο των φακών επαφής στην παλάμη μας και το ξέπλυμα με το ειδικό υγρό καθαρισμού τόσο πριν την χρήση τους, όσο και πριν την αποθήκευσή τους. Εάν ο φακός επαφής μας πέσει, φροντίζουμε να τον καθαρίσουμε πολύ καλά πριν τον τοποθετήσουμε στα μάτια μας.
Καθαρισμός θήκης φακών επαφής
Διατηρούμε τη θήκη καθαρή, ξεπλένοντάς την μετά από κάθε χρήση με το ίδιο υγρό καθαρισμού των φακών επαφής και αφήνοντάς την να στεγνώσει επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Αντικαθιστούμε την παλιά θήκη με νέα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μία φορά το μήνα). Η θήκη αποτελεί το μεγαλύτερη εστία μόλυνσης των φακών επαφής.
Υγρό συντήρησης και απολύμανσης φακών επαφής
Αντικαθιστούμε το υγρό φε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για την περίοδο λήξης μετά το άνοιγμα. Ποτέ δεν ξαναχρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό των φακών επαφής, το υγρό που ήδη υπάρχει στη θήκη από την προηγούμενη χρήση. Αν οι φακοί επαφής έχουν να χρησιμοποιηθούν για διάστημα μεγαλύτερο των 7 ημερών και βρίσκονται αποθηκευμένοι στο ίδιο διάλυμα, θα πρέπει να απολυμανθούν ξανά πριν από τη χρήση τους.
Πλύσιμο χεριών
Η εφαρμογή των φακών επαφής γίνεται πάντα με χέρια καθαρά και στεγνά, κατά προτίμηση σε απορροφητικό χαρτί που δεν αφήνει χνούδια.
Νερό βρύσης
Ποτέ δε χρησιμοποιούμε νερό βρύσης για να ξεπλύνουμε ή να αποθηκεύσουμε τους φακούς επαφής μας. Ο συνδυασμός των φακών επαφής με οποιοδήποτε άλλο υγρό (νερό, φυσιολογικός ορός, σάλιο) εκτός του ειδικού διαλύμματος καθαρισμού και συντήρησής τους, είναι άκρως επικίνδυνος και μπορεί να αποτελέσει, ιδιαίτερα σε ζεστά κλίματα, την αιτία της μικροβιακής κερατίτιδας, της πιο σοβαρής λοίμωξης των οφθαλμών.
Διακοπές και κολύμβηση
Ιδανικό θα ήταν να έχουμε μία θήκη αποθήκευσης των φακών επαφής και να χρησιμοποιούμε τα γυαλιά οράσεως ή τα γυαλιά ηλίου με διόρθωση. Αν παρόλα αυτά χρειαστεί να κολυμπήσουμε με φακούς επαφής, φροντίζουμε να φοράμε γυαλάκια θαλάσσης και να αποφεύγουμε τις “βουτιές”. Διαφορετικά θα πρέπει πάντα να έχουμε μαζί το διάλυμα καθαρισμού για άμεσο ξέπλυμα και επανατοποθέτηση μετά την έξοδο από τη θάλασσα/πισίνα. Μία ιδανική λύση αποτελούν οι φακοί επαφής μιας χρήσης (ημερήσιοι), τους οποίους απορρίπτουμε μετά την κολύμβηση.
Φακοί επαφής και ύπνος
Ποτέ δεν κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής, εκτός αν έχουμε διαφορετική ενημέρωση από τον εξειδικευμένο εφαρμοστή μας (οπτικό-οπτομέτρη).
Καθημερινά ελέγχουμε ότι τα μάτια μας είναι σε καλή κατάσταση και βλέπουμε καθαρά. Σε αντίθετη περίπτωση, επισκεπτόμαστε άμεσα τον εξειδικευμένο εφαρμοστή μας.
Αναζητάμε επαγγελματική συμβουλή και διακόπτουμε τη χρήση των φακών επαφής αμέσως αν τα μάτια μας είναι κόκκινα ή αισθανθούμε πόνο και τσούξιμο. Η διακοπή της χρήσης φακών επαφής, ανά περίπτωση, είναι αυτή που μας καθιστά υπεύθυνους χρήστες. Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι μας υπεύθυνα!
Δείτε φακούς επαφής και υγρά φακών επαφής στο STAROPTICAL εδώ !
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου