Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013


Ο Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος μας ενημερώνει για τα γυαλιά ηλίου, τι πρέπει να προσέχουμε και πώς να επιλέγουμε σωστά για εμάς και τα παιδιά μας.

Θα επιλέγατε ποτέ για το παιδί σας αντηλιακή κρέμα απο ένα περίπτερο ;
Θα προμηθευόσασταν τη φαρμακευτική σας αγωγή απο έναν πλανόδιο πωλητή ;

    Η απάντηση λογικά θα ήταν "όχι" και η εξήγηση απλή: γιατί δε θα μπορούσε κανείς να εγγυηθεί ότι τα παραπάνω προϊόντα είναι κατάλληλα για την προστασία μας και όχι βλαβερά για τον οργανισμό μας!

Γιατί λοιπόν να κάνουμε για τέτοια επιλογή για τα γυαλιά ηλίου ;

    Τα τελευταία χρόνια τα γυαλιά ηλίου είναι πλέον ένα είδος πρώτης ανάγκης για την προστασία των ματιών μας από τον ήλιο. Παρακάτω θα ενημερωθούμε σχετικά με την ηλιακή ακτινοβολία και το πόσο σημαντικό είναι τα γυαλιά που επιλέγουμε να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να είναι απόλυτα προστατευτικά.

Λίγα λόγια για την ηλιακή ακτινοβολία :

    Το ηλιακό φως είναι εξαιρετικά ευεργετικό για κάθε μορφή ύπαρξης στον πλανήτη και επιδρά σημαντικά τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Παράλληλα όμως, η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

    Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) ανάλογα με το μήκος κύματος στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα χωρίζεται σε 3 ζώνες : UVA (315-400nm), UVB (280-315nm) και UVC (100-280nm). 

Στην επιφάνεια της γής δεχόμαστε : 
  1. την άμεση ηλιακή ακτινοβολία
  2. την αντανακλώμενη από το έδαφος ακτινοβολία
  3. την ακτινοβολία από τον ουρανό, η οποία οφείλεται σε φαινόμενα αντανακλάσεως και διαθλάσεως.
    Το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας απορροφά την ηλιακή ενέργεια με μήκος κύματος μέχρι τα 350nm, αποκόπτοντας ένα τμήμα της UV ακτινοβολίας, αλλά όχι το σύνολο της. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η ανεξέλεγκτη δράση του ανθρώπου ως προς την τροφοδοσία της ατμόσφαιρας με ρύπους που μολύνουν το περιβάλλουν είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η "τρύπα του όζοντος" που όσο πάει και διευρύνεται.

    Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι οι δερματολόγοι συνιστούν αντηλιακή προστασία του δέρματος καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου ακόμαι και το χειμώνα! Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ολοένα και αυξάνονται και ιδιαίτερα στις χώρες κοντά στον Ισημερινό και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλιακή ακτινοβολία

    Όπως και στο δέρμα, έτσι και στα μάτια η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας δρα αθροιστικά και αυξάνονται κατα πολύ οι πιθανότητες εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων ιδίως όταν δεν υπάρχει κατάλληλη προστασία.

Ενδεικτικά, οι πιο συνηθείς παθήσεις που εμφανίζονται είναι : 

    Βλέφαρα: πρόωρη γήρανση του λεπτού δέρματος γύρω απο τα μάτια και εμφάνιση ρυτίδων και σοβαρότερα όπως έγκαυμα των βλεφάρων και εμφάνιση μελανώματος.
    
    Επιπεφυκώς: φωτοεπιπεφυκίτιδα, εμφάνιση πτερυγίου και σπανιότερα επιθηλιακή μεταπλασία και μελάνωμα.

    Κερατοειδής: φωτοκερατίτιδα, σταγονοειδής κερατοπάθεια.

    Κρυσταλλοειδής φακός: η μακροχρόνια απορρόφηση υπεριώδους ακτινοβολίας από τον κρυσταλλοειδή φακό μειώνει τη διαύγεια του, που προκαλεί καταρράκτη. Κατά μέσον όρο άτομα που φορούν γυαλιά ηλίου πάνω απο 20 χρόνια, θα χειρουργηθούν 6 χρόνια αργότερα από άτομα που δε φορούσαν καθόλου.

    Αμφιβληστροειδής: κίνδυνος εγκαύματος της ώχρας με την παρατήρηση έκλειψης ηλίου χωρίς προστατευτικά γυαλιά.

Τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε για την προστασία των ματιών μας ;

    Εκτός απο την φυσική προστασία που έχουμε απο τη σύγκλιση των βλεφάρων, τη μύση της κόρης (ελάττωση εύρους) τα φρύδια, ακόμα κια από τα δάκρυα που εκκρίνονται από την έκθεση μας στον ήλιο οφείλουμε να λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα προστασίας για την προφύλαξη μας όπως :

    - να μειώνουμε όσο είναι δυνατόν την έκθεση μας στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες
(9 π.μ. - 4 μ.μ.) ιδίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι,

    - να φοράμε καπέλο,
    να φοράμε απορροφητικά γυαλιά ηλίου σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές,

    - οι χρήστες που φέρουν κάποιο διαθλαστικό σφάλμα (π.χ. μυωπία, υπερμετρωπία) μπορούν να επιλέηουν φακούς επαφής με προστασία στη UV ακτινοβολία παράλληλα με τα γυαλιά ηλίου.

    - Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν στην επιλογή τους άτομα τα οποία λόγο των δραστηριοτήτων τους εκτίθενται πολλές και ακατάλληλες ώρες στον ήλιο λόγο εργασίας (π.χ. οδηγοί, αγρότες) ή αθλητικών δραστηριοτήτων (χειμερινό σκι, θαλάσσια σπορ, κτλ).

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε γυαλιά ηλίου ;

    Έφτασε η ώρα να επιλέξουμε γυαλιά ηλίου για εμάς ή τα παιδιά μας. Τι πρέπει να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή και γιατί...

    Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι επιλέγουν γυαλιά ηλίου με κριτήριο τη μόδα ενώ βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. 

   
Οι φακοί (οργανικοί ή από κρύσταλλο) θα πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία, το υλικό κατασκευής να είναι οπτικώς κατεργασμένο, ομοιογενές και αναλλοίωτο ώστε να μη δημιουργούνται παραμορφώσεις και να έχουν συγκεκριμένο πάχος και αντοχή. Επίσης τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τους σκελετούς θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα ή αλλεργίες.
    Το φίλτρο UV μπορεί να ενσωματωθεί σε όλα τα γυαλιά ηλίου και οράσεως καθώς και στους φακούς επαφής, δεν επηρεάζει την ποιότητα της όρασης και δεν σχετίζεται με την τιμή. Για μεγαλύτερη προστασία το μέγεθος του σκελετού θα πρέπει να είναι τέτοιο που να καλύπτει ολόκληρο το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό. Έξίσου ικανοποιητική είναι η κάλυψη με φωτοχρωμικούς φακούς, όπως επίσης και των πολωτικών φακών που είναι ιδανικοί για χρήση στην οδήγηση, για τη θάλασσα και τα χειμερινά σπορ στο χιόνι.

   
Η σκουρότητα των φακών θα πρέπει να είναι κατάλληλη για την κάθε χρήση αλλά και να είναι ανάλογη με την προτίμηση του καθενός ώστε να νιώθει άνετα. Στα μικρά παιδιά καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ σκούροι φακοί ώστε να μην τα στεναχωρούν και να μην υπάρχει πιθανότητα φωτοφοβίας στο μέλλον. Τα συνήθη χρώματα των φακών είναι το πράσινο, το γκρι και το καφέ.
 

    Τέλος όσοι χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου θα πρέπει να ξέρουν ότι η ικανότητα απορρόφησης μειώνεται κάθε 2-3 χρόνια.



 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΓΥΑΛΙΑ "ΜΑΙΜΟΥ" !!!

    Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. τα γυαλιά θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα βάση των οδηγιών BS 2724/1987 και στον κανονισμό EY1836/1955, όπως επίσης κια να φέρουν την ειδική σήμανση CE.

    Δυστυχώς όμως η αντιγραφή των επώνυμων γυαλιών όπως και της ειδικής σήμανσης είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε καθημερινά στο παραεμπόριο και ο κίνδυνος στον οποίο είμαστε εκτεθειμένοι είναι μεγάλος, καθώς πιστεύουμε λανθασμένα ότι η απορροφητικότητα των φακών συνδέεται με τη σκουρότητα τους. Στην πραγματικότητα όμως είναι απλά βαμμένα κρύσταλλα ή πλαστικά που δεν έχουν καμία απορροφητικότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία και προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη από το αν δε φορούσαμε καθόλου γυαλιά. Και αυτό διότι δίνουν ψευδώς  την εντύπωση της προφύλαξης λόγω της σκουρότητας, προκαλώντας όμως τη διαστολή της κόρης με αποτέλεσμα να εισχωρεί η βλαβερή ακτινοβολία από μεγαλύτερη επιφάνεια στο εσωτερικό του ματιού. Επίσης έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά σοβαρού ερεθισμού του δέρματος λόγο χρήσης μη υποαλλεργικών υλικών στην κατασκευή των σκελετών.

"Ανοίξτε τα μάτια σας" !!!

Ενημερωθείτε από τον οπτικό και τον οφθαλμίατρο σας για λεπτομέρειες που αφορούν τα μάτια σας και την προστασία τους. Μη διστάζετε να απευθύνεστε σε αυτούς για οποιαδήποτε απορία σας και να θυμάστε πάντα ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Όλα τα γυαλιά μας τηρούν τους κανονισμούς ασφαλείας της ευρωπαϊκής ένωσης και διαθέτουν σήμανση CE. Είναι γνήσια με υπογραφή και συνοδεύονται από όλα
τα πιστοποιητικά γνησιότητας των αντίστοιχων εταιρειών.


Δείτε τα γυαλιά ηλίου της STAROPTICAL εδώ !






 

   




 

 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου